Akadékoskodások

mezescsuporHa minden a tervek szerint alakul, jövő tavasszal megkezdődhet, majd ősszel befejeződhet az oroszlányi sportcsarnok fejlesztése. 900 millió forintot fordítanak rá – olvasható a győzelmi jelentés, amihez –tegyük hozzá– az önkormányzat vállalta a 400 millió forintos önrészt. Azt gondolom, ennek minden oroszlányi örülhet és drukkolhat, hogy valóban elkészüljön, de azért –a földön maradva– számolgassunk már kicsit.

2012. május 29-én a képviselő testület megszavazta, hogy a volt (jelenleg üresen álló) Gárdonyi Géza iskola (korábban 4-es) területén nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas, 115×75 m-es (giga-mega) műfüves pályát kell építeni. A projekt potom 160 millió kemény magyar forintba kerülne, amelyhez jelentő állami támogatás társulna. A városnak „csak” 48 milliót kellene bedobni a közösbe az amúgy „felesleges” céltartalékból. Az „önrész” azóta közelíti a 100 milliót.

Mintegy félmilliárd forint kormányzati támogatást nyert Oroszlány a városi távhővezeték felújítására. Az Új Széchenyi Terv keretében kapott pénzből, plusz az 500 milliós önrészből az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. összesen egymilliárd forint értékű fejlesztést valósít meg.

A városnak december másodikáig rendezni kell a kormánytól a Remondis megvásárlására kapott 576 millió Forint sorsát. Ez ugyanis nem támogatás volt, hanem kormányzati kölcsön. Vagy esetleg valami más, ugyanis azóta sem készült el az augusztusra ígért megállapodás!

És akkor még nem beszéltünk a volt Arany János iskola épületének és környezetének felújításáról, ahol az új járási és városi szolgáltató– és hivatali központ kiépítését tervezik. Ennek végső önrésze is százmilliós nagyságrendű lesz, és az „apróbb” 10-20-30 milliós fejlesztéseket nem is vettük számításba.

Szóval épülünk, gyarapodunk, de azért halkan megkérdeznénk: miből is teremtik elő azt az 1-1,5 milliárdot – hogy csak a legnagyobb álmokra koncentráljunk??? És majd aztán miből fogják fenntartani, hiszen például a műfüves pályák nem kerülnek a város tulajdonába! Viszont a fenntartási költségeket nekünk kell fizetni, ahogy 15 éven keresztül a bérleti díjat is, ami mintegy 48 millió forint, a beruházásra és az ingatlanra pedig a lejáratig jelzálog lesz bejegyezve. De vajon tudja valaki, mibe kerül egy 1500 fős csarnok fenntartása?

A leírtakra persze lehet azt mondani, hogy csak akadékoskodások, kishitűségek, azonban ha továbbgondoljuk, mindezek azt is jelenthetik, hogy csontra eladósodik Oroszlány az elkövetkező 20 évre.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Akadékoskodások bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?