Akadékoskodások

mezescsuporHa minden a tervek szerint alakul, jövő tavasszal megkezdődhet, majd ősszel befejeződhet az oroszlányi sportcsarnok fejlesztése. 900 millió forintot fordítanak rá – olvasható a győzelmi jelentés, amihez –tegyük hozzá– az önkormányzat vállalta a 400 millió forintos önrészt. Azt gondolom, ennek minden oroszlányi örülhet és drukkolhat, hogy valóban elkészüljön, de azért –a földön maradva– számolgassunk már kicsit.

2012. május 29-én a képviselő testület megszavazta, hogy a volt (jelenleg üresen álló) Gárdonyi Géza iskola (korábban 4-es) területén nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas, 115×75 m-es (giga-mega) műfüves pályát kell építeni. A projekt potom 160 millió kemény magyar forintba kerülne, amelyhez jelentő állami támogatás társulna. A városnak “csak” 48 milliót kellene bedobni a közösbe az amúgy “felesleges” céltartalékból. Az “önrész” azóta közelíti a 100 milliót.

Mintegy félmilliárd forint kormányzati támogatást nyert Oroszlány a városi távhővezeték felújítására. Az Új Széchenyi Terv keretében kapott pénzből, plusz az 500 milliós önrészből az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. összesen egymilliárd forint értékű fejlesztést valósít meg.

A városnak december másodikáig rendezni kell a kormánytól a Remondis megvásárlására kapott 576 millió Forint sorsát. Ez ugyanis nem támogatás volt, hanem kormányzati kölcsön. Vagy esetleg valami más, ugyanis azóta sem készült el az augusztusra ígért megállapodás!

És akkor még nem beszéltünk a volt Arany János iskola épületének és környezetének felújításáról, ahol az új járási és városi szolgáltató– és hivatali központ kiépítését tervezik. Ennek végső önrésze is százmilliós nagyságrendű lesz, és az “apróbb” 10-20-30 milliós fejlesztéseket nem is vettük számításba.

Szóval épülünk, gyarapodunk, de azért halkan megkérdeznénk: miből is teremtik elő azt az 1-1,5 milliárdot – hogy csak a legnagyobb álmokra koncentráljunk??? És majd aztán miből fogják fenntartani, hiszen például a műfüves pályák nem kerülnek a város tulajdonába! Viszont a fenntartási költségeket nekünk kell fizetni, ahogy 15 éven keresztül a bérleti díjat is, ami mintegy 48 millió forint, a beruházásra és az ingatlanra pedig a lejáratig jelzálog lesz bejegyezve. De vajon tudja valaki, mibe kerül egy 1500 fős csarnok fenntartása?

A leírtakra persze lehet azt mondani, hogy csak akadékoskodások, kishitűségek, azonban ha továbbgondoljuk, mindezek azt is jelenthetik, hogy csontra eladósodik Oroszlány az elkövetkező 20 évre.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Akadékoskodások bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Az_Istenadta_nep szerint:

  Elöljáróban annyit, hogy véleményem szerint egy ekkora városnak mint Oroszlány el kell bírnia egy műfüves pálya, meg egy közepes méretű sportcsarnok fenntartását. Mert az azért röhej, hogy Oroszlányban nem hogy sportcsarnok, hanem normális méretű tornaterem sincs! Akkor mitől vagyunk város?

  Az persze más kérdés, hogy a nagy műfüves pálya teljesen végiggondolatlanul lett odarakva, ahová, és ennek a levét még jó sokáig isszuk majd. Mert ha már odarakták ahová, akkor nem ártott volna az egész terület sorsát átgondolni. Ez a műfüves pálya jelen állapotában az MLSZ Infrastruktúra szabályzata szerint nemhogy nemzetközi mérkőzések, de még 5. osztályú mérkőzések rendezésére sem alkalmas! Ez jelen állapotában egy edzőpálya, ami még nem lenne baj, csak akkor döntse már el a városvezetés, hogy edzőpályát vagy mérkőzések rendezésére alkalmas pályát akar. Mondjuk ezt nem ártott volna már az elején tisztázni, mellesleg edzőpályához nem tudom minek rendeltek 200 fős lelátót… És ha már elköltöttek több mint 100 milliót, akkor miért nem költöttek el inkább 150-et, és teljes körűen rendbe tehették volna a megmaradt épületet és a pálya környezetét is. Mert a pálya egy sártenger közepén fekszik, a lelátó megközelíthetetlen…

  A sportcsarnok viszont átgondolt projektnek tűnik, és nincs elrugaszkodva a valóságtól, a mérete alapján egy teljesen fenntartható kis komplexum lesz, a tarjáni vagy a gesztesi sem sokkal kisebb, az átlagos magyar sportcsarnokok meg alsó hangon 4-5000 m2-esek, a mienk meg pont a fele lesz, de Oroszlány céljainak bőven megfelel.

  Az Arany projekt meg egy végtelen történet, csak kár, hogy még el se kezdődött…

  A Remondis vásárlás ennyi pénzért egy rossz vicc-hűtlen kezelés?-, a körülményeit lásd fent…

 2. Sólyom Jöran szerint:

  Értem én kedves “NÉP”, hogy a sport az baromi fontos ahhoz, hogy VÁROS legyünk, de meglátásom szerint ez huszadszintű kérdés. Én, mint itt élő ember (aki állítólag egy egész kistérség, MIT KISTÉRSÉG!? – egy egész járás polgára vagyok) egy normális közügyet képtelen vagyok elintézni helyben. Legalább 15 km-t kell utaznom egy ingatlanügy, 15 vagy 40 km-t egy közjegyzős hitelkérelem miatt. Miről beszélsz akkor!? Egy normális váráslás miatt 15 km-t utaznak a “városlakók”, mert itt valami nagyon nem stimmel. És akkor te éppen egy 5. osztályú pálya és egy átlag alatti stadion miatt vagy oda!? Maradj már!

  És mi van azokkal, akik mondjuk nem stadionokban működő sportokat űznek, vagy csak amúgy hobbiból szeretnének normális körülmények között érdeklődési körüknek megfelelően tevékenykedni. Értem én hogy a város menő “élsportjai” megkapják a megfelelő gondoskodást, de mi lesz a többi sporttal? Mi lesz a hobbiból tevékenykedőkkel, ha már itt tartunk? A csodapályának csak a takarítógépe kerül annyiba, mint mondjuk az én kedvelt tevékenységem teljes területének biztosítása egy életre. Csak az éves üzemeltetése többe kerül, mint a súlyemelők számára egy normálisan rendezett terület. Soroljam?

  De inkább nem teszem! Ha valaki nem érzi, hogy mennyire nem stimmelnek dolgok, akkor azon felesleges tipródni. Ha nem stimmelnek a prioritások, akkor vannak ilyen eszement dolgok, amiket napjainkban tapasztal az ember…

  De további szép napot… 😀

 3. Az_Istenadta_nep szerint:

  Nem egy dologról beszélünk. Amiről te írsz, annak az alapnak kellene lenni, amiről én írtam, az meg mindaz ami az alapon túl van. Oroszlánynak az elmúlt 20 év erőfeszítéseinek hála, lehetősége van/lenne arra, hogy végre igazi város legyen. És már elnézést, de csak a foci és a kosárlabda kb. 400 kölyköt érint közvetlenül. A sportcsarnok meg kb. ezret.

  A súlyemelőterem kérdésének megoldatlansága mindannak az eredménye amiről írtam… Ennek megoldása sem a pénz hiánya miatt késik. A sport -és itt most nem a “Mennyei bajnokság”-ra (foci NBI) gondolok- rövid, közép és hosszú távú társadalmi előnyeiről szerintem nem kellene vitát nyitnunk, mint ahogy arról sem, hogyha a “huszadszintű” dolgokra nem költünk, hány fiatal marad majd a városban.

  Persze ha az általad felsoroltak sem teljesülnek, akkor b…juk az egészet. De a kettő jelen esetben csak annyiban függ össze, hogy részben mindkét terület visszásságai a jelenlegi városvezetés amatörizmusának és/vagy szolgalelkűségének köszönhetők.

  Kellemes hétvégét!

 4. Molnár István szerint:

  Ha már akadékoskodunk! 🙂

  A Fidesz egyik élvonalbeli embere Kocsis Máté szóváltásban került az MLSZ elnökével Csányi Sándorral. Csányi többek között azt mondta, hogy Kocsis egy szót se szóljon, mert a kerület egy darab pályát nem épített MLSZ pályázaton (amiből nekünk Oroszlányon kettő is van, és akkora az érdeklődés, hogy a szomszéd utca végéig ér a sor mindkét pályánál). Kocsis erre azt mondta, hogy épült pálya a kerületben, csak olcsóbban, mint az MLSZ konstrukcióval lehetett volna.

  Akkor most mi is van?
  Úgy tűnik, hogy városunk szervező géniuszainak nem tűnt fel a dolog!

Vélemény, hozzászólás?