Az egyenlők legyenek egyenlőek!

cafeteriaMár több alkalommal megemlékeztünk írásainkban arról, hogy a kormány államosítási láza miként érintette a város általános és középiskoláit. Sok egyéb mellett az állami KLIK-alkalmazott pedagógusok elestek a cafeteriától is. Ennek egyetlen oka volt: a KLIK egységesítette a bérek mellett a juttatások értékét is. Eredmény: az államosítás után senki nem kapott ilyen juttatást! Így állt elő a városban az a helyzet, hogy aki az önkormányzat alkalmazásában álló közalkalmazott maradt, az kapott béren kívüli juttatást, akit pedig „elvitt” a KLIK, az mindent elvesztett.

Mivel a helyi oktatási, nevelési intézményekben ugyanolyan fontos munka zajlik (szinttől függetlenül), ezért Oroszlány új városvezetése megszünteti ezt a fajta kettős mércét. A 2015. február 10-én tárgyalandó költségvetésben szerepel egy sor, ami a nem állami oroszlányi közalkalmazottak juttatását tartalmazza. Ez pedagógusonként havi 10.000 Ft.

Érdekes momentum a történetben, hogy az egyik bizottsági ülésen a helyi Fidesz prominens alakjai 50%-kal kevesebb juttatást javasoltak ezeknek az alkalmazottaknak, hiszen nem városi intézményben dolgoznak! Gyorsan változik a vélemény. Október elején még programpontjuk volt, ma pedig …? A helyi kormányzó frakció szerint nem felesleges a kiadás: minden közalkalmazott megérdemli ezt a juttatást. A város erőforrásai lehetővé teszik.

Igaz, az előző év januárjától él egy kollektív szerződés, ami szerint a KLIK-es alkalmazottak havi 5.000 Ft béren kívüli juttatásra jogosultak, de ez a pénz még nem ért oda senkihez. Nem szeretnénk a csodára várni, cselekedni szeretnénk!

Az másik kérdés, hogy ez milyen formában fog eljutni a célszemélyekhez, ugyanis a köznevelési törvény nem teszi lehetővé, hogy a helyi önkormányzat besegítsen a pedagógusok munkájának elismerésébe. Reméljük, hogy a kormány köznevelési államtitkára, aki nem mellesleg a körzet országgyűlési képviselője, fel fogja ismerni az igényt és a lehetőséget!

Reméljük, a jövőben lesz arra mód, hogy azok az önkormányzatok, ahol van szándék és forrás, el tudják ismerni a közalkalmazottaik munkáját!

A bejegyzés kategóriája: Magyarország, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?