Jönnek a doktorik, mennek a doktorik

Úgy látszik a Fidesznél valamiféle elvárás az, hogy mindenki többnek látszódjék, mint ami. Sajnos úgy tűnik, itt Oroszlányban is megvan a magunk Schmitt Pálja, Lázár Mózes „PhD” személyében.

Városunk közintézményeinek keresztapja egy időben nagy előszeretettel biggyesztette a neve elé a dr. jelzőt, manapság pedig a PhD titulust, amivel csak az a probléma, hogy valójában Lázár úr semmilyen tudományos fokozattal nem rendelkezik. Az ügy érdekessége, hogy míg Schmitt Pál – más kérdés hogy hogyan, de – ledoktorált, Lázár Mózes „PhD” azonban egyáltalán nem tett ilyet. De akkor mégis mi alapján használja ezt atitulust?

Életrajza szerint 2006-ban doktorált az amerikai Newport International University-n.

Ezzel csak két probléma van. Az egyik, hogy Lázár Mózes természetesen nem az USA-ban végezte tanulmányait, hanem a magyarországi Econovum Akadémián, aminek a fentebb hivatkozott intézmény együttműködő partnere. A másik probléma az, hogy mint az Econovum Akadémia honlapján is olvasható, a Kalifornia Államban működő intézmény nem akkreditált azaz az általuk kiadott külföldi oklevél csak az elvégzett tanulmányok dokumentálására szolgál, de nem használható például tudományos Ph.D., fokozatként!

Lásd: http://www.econovumakademia.hu/stratpartner.html

És, hogy az Econovum Akadémián végzett hallgatók miért a Newport University által kiadott oklevelet kapták? Nos, ez volt a csel. Ugyanis az Econovum sem akkreditált intézmény, így ő Magyarországon semmilyen tudományos fokozatot nem osztogathatott, ezért kellett egy külföldi partner, akinek a neve itthon jól hangzik, és valamiféle oklevelet is kiállít. Ennek az áldatlan állapotnak a megszüntetéséről a jelenlegi kormány Nemzeti Erőforrás Minisztere 2011-ben a 101365/2011 ikt. számú határozatában külön rendelkezett, és megtiltotta az Econovum Akadémiának a(z) (ál)tudományos fokozatok osztogatását.

Tételezzük fel, hogy Lázár Mózes volt olyan naiv, és azt hitte, hogy 2006-ban tényleg doktori címet kapott, és jóhiszeműen használta a nevében a dr. illetve a Ph.D. titulust, de 2011 óta tudnia kell, hogy ez nem egészen így van, sőt, egyáltalán nincs így! Ennek ellenére azóta is több helyen olvashatjuk, hogy Lázár Mózes Ph.D.

Ph.D: Magyarországon jelenleg egyetlen tudományos fokozat szerezhető: a PhD a latin „philosophiæ doctor” (= A filozófia doktora) rövidítése. Feltétele többek között az ún. abszolutórium megszerzése, tehát a tanulmányi kötelezettségek teljesítése, amely után megkezdődhet az ún. fokozatszerzési eljárás. A jelölt korábbi tudományos teljesítménye alapján – az egyetem erre irányuló döntése szerint – egyéni úton is felkészülhet a fokozatszerzésre (egyéni felkészülés). A fokozat megszerzéséhez a doktori szigorlat eredményes letétele, valamint a PhD értekezés sikeres megvédése szükséges. A külföldön szerzett PhD fokozatokat, amennyiben viselője Magyarországon kíván a tudományos életben részt venni, honosíttatnia kell.

Forrás: http://www.wikipedia.hu

A bejegyzés kategóriája: Magyarország, Nemzetközi, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Jönnek a doktorik, mennek a doktorik bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?