A szög, meg a zsák

Esztergomban mindig történik valami. A Tatabányai Törvényszék jogerős ítélete szerint jogellenesen bocsátották el 2009 augusztusában az esztergomi Szent István Gimnázium hét tanárát. A pedagógusoknak összesen több mint 70 millió forintot ítéltek meg – mondta el a tanárokat képviselő ügyvéd. Sándor Bernadett hozzátette, a törvényszék módosítás nélkül helybenhagyta a munkaügyi bíróság elsőfokú ítéletét. A tanárokat azért bocsátották el, mert az akkori igazgató szerint nem kezelték megfelelően azt a helyzetet, hogy a korábbi igazgató leváltása miatt gyűlésekkel tiltakoztak a diákok.

De van itt más is! Szintén jogerős ítélet szerint Esztergom független polgármesterének nem kötelező alpolgármestert jelölnie. A bírói tanács kimondta: az alpolgármester választása a törvényben csak lehetőség szintjén szabályozott, nem kötelező érvényű. A közigazgatási perben az ítélet ellen fellebbezésre nincs lehetőség.

Talán kevesen emlékeznek rá, ezért röviden az előzményekről: Esztergomban a testület kétharmadát kitevő Fidesz-frakció Meggyes Tamás korábbi fideszes polgármester kétharmados veresége után kijelentette, hogy fél évig nem hajlandó alpolgármestert jelölni. Később egy LMP-s alpolgármestert választottak, ő néhány hónap múlva lemondott, ezt követően majdnem minden ülés napirendjén névleg szerepelt az alpolgármester választása. Tétényi Éva ezeken az üléseken közölte, hogy amíg a Fidesz-frakció nem működik vele együtt, nem terjeszt alpolgármester-jelöltet a testület elé.

Ez ügyben a pert a megyei kormányhivatal indította az esztergomi önkormányzat ellen, mivel a helyhatóság nem tett eleget a hivatal azon törvényességi felhívásának, hogy 2012. február 23-ig válasszanak alpolgármestert a korábban lemondott alpolgármester helyére. Az elbukott pert követően Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormányhivatal perben előadott álláspontja szerint az önkormányzati törvénybeli szabály alapján a képviselő-testületnek nem abban van mérlegelési jogköre, hogy választ-e alpolgármestert, hanem abban, hogy egy vagy több alpolgármestert választ. Azt viszont már az ATV tegnap esti (06.27.) adásából tudhattuk meg, hogy Tétényi Éva szerint: a jogszabály első részét nem idézték a perben a kormányhivatal részéről. Tehát nézzük a citált jogszabályt, mit is tartalmaz: 34. § (1) A képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére egy vagy több alpolgármestert választhat. (Ez a mondat maradt ki a kormányhivatali előterjesztésben.) A képviselő-testület legalább egy alpolgármestert saját tagjai közül választ meg. Az alpolgármester megbízatása megszűnik, ha a képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel megbízását visszavonja. – Szóval, nem kötelező, csak választható, de ha választanak, akkor legalább egy alpolgármestert saját tagjaik közül kell választani. Ez egyértelmű – persze, ha kihagyjuk az első mondatot …

Szóval ügyes, ahogy pestiesen mondanák.

No, de gondoljuk tovább: a kormányhivatal nyer, és alpolgármestert nevezhet ki, akár Meggyes Tamást is, mint utalt erre a műsorban Tétényi Éva. Aztán a fideszes többségű testület valamilyen mondvacsinált ürüggyel felfüggeszti a polgármestert, és máris pozícióban van az emberünk!

Ez most nem jött be, az azonban még elképzelhető, hogy a Parlament hoz egy törvényt, hogy minden 30 ezres városban kötelező lesz alpolgármestert választani, akkor pedig nem tudunk majd mit csinálni – mondta Tétényi, s mindezek tükrében ugye már nem is tűnik olyan abszurd pletykának az, hogy Meggyes Tamás lesz az esztergomi járás vezetője …

A bejegyzés kategóriája: Komárom-Esztergom megye
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?