Gurul a gyógyszer IV.

Érdekes híranyagot tett közzé a város hivatalos sajtósa a város hivatalos oldalán az oroszlany.hu-n, a műfüves kispálya átadásával kapcsolatban. Egyebek mellett azt állítja a híranyag, hogy a pálya kialakítása több mint 40 millió Ft-ba került. Ehhez képest 2012. március 26-i testületi ülés pályaépítésről szóló előterjesztésében ez szerepel:

A program keretében kialakítandó 20×40 m-es pálya bekerülési költsége az MLSZ által készíttetett tervek és műszaki leírás alapján maximum bruttó 33.020.000 Ft. A pályázat keretében ezen összegnek a 70 %-át biztosítja a beruházáshoz az MLSZ, a 30%-os önkormányzati önerő pedig a megépítendő pályahasználatára vonatkozó Bérleti szerződés keretében kerül kifizetésre. A beruházást az MLSZ bonyolítja le, az Önkormányzat közreműködik a munkálatok felügyeletében és az üzembe helyezés során. A fentebb leírt feltételek figyelembe vételével az Önkormányzat által biztosítandó önrész mértéke maximum 9.906.000 Ft.

A testület is ekkora önrészre adott felhatalmazást. Ha tényleg 40 millióba került a pálya, akkor ki döntött arról, hogy az önrész a testület által megszavazott összegnél minimum 2 millió Ft-tal magasabb legyen? Ha pedig 33 millióba, vagy, ahogy hírlik még kevesebbe került a kivitelezés, akkor miért beszél a polgármester az átadáson 40 millióról, és miért jelenik meg ez utána írásban is?

Arról sem tesz említést a cikk, hogy ez a pálya valójában nem is a város, hanem a Magyar Labdarúgó Szövetség tulajdona, a város 15 éven keresztül csak bérlője a létesítménynek, a 30%-os önrész pedig a bérleti díj, előre kifizetve.

Erről a fentebb említett előterjesztés ezt írja:

A megépült pálya nem kerül azonnal az Önkormányzat tulajdonába vagy vagyonkezelésébe, csak pálya használati jogát kapja meg bérleti díj ellenében, ami azonos a bekerülési költség 30%-ával. A fenntartási kötelezettség 15 év, ezen időre jelzálogjogot jegyeztet be a Magyar Állam az ingatlan fejlesztéssel érintett részére. 15 év után a jelzálogjog törlésével a pálya az Önkormányzat tulajdonába kerül.
Nyertes pályázat esetén kötelezően megkötendő bérleti szerződés részletesen szabályozza a bérlő karbantartási, üzemeltetési, őrzési, állagmegóvási, pályahasználati feltételeit és kötelezettségeit, valamint a hirdetési és marketingjogokat, kötelezettségeket a bérleti díjfizetés-teljesítés feltételeit, a szakmai elvárásokat és feltételeket, a kötelező adatszolgáltatásokat.

Szóval, hatalmas pénzek folynak majd el a következő években olyasvalamire, ami nem is a miénk. De hasonlóról már beszámoltunk pár héttel ezelőtt, amikor a tervezett műfüves nagypályát vette górcső alá egy szakember. Mit is írt?

2012. május 29-én a képviselő testület megszavazta, hogy a volt (jelenleg üresen álló) Gárdonyi Géza iskola (korábban 4-es) területén nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas, 115×75 m-es (giga-mega) műfüves pályát kell építeni. A projekt potom 160 millió kemény magyar forintba kerülne, amelyhez jelentő állami támogatás társulna. A városnak ’csak’ 48 milliót kellene bedobni a közösbe az amúgy felesleges céltartalékból. Azért, hogy minden flottul haladjon, dobjunk még rá 3 milliót az úgynevezett ’előkészítő munkákra’! (Hogy ez mit takar, ne kérdezze senki!)

És akkor jöjjön a non plus ultra: a pálya egyelőre NEM kerülne a város tulajdonába! Viszont a fenntartási költségeket NEKÜNK kell fizetni, ahogy 15 éven keresztül a bérleti díjat is, ami mintegy 48 millió forint, a beruházásra és az ingatlanra pedig a lejáratig jelzálog lesz bejegyezve.

Vajon az illetékesek jelen esetben még azzal sincsenek tisztában, hogy miről is döntöttek? Vagy ismételten, immár sokadjára, heti rendszerességgel szándékosan félretájékoztatnak?

A válasz joga ismét a kedves olvasóé.

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Gurul a gyógyszer IV. bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?